Over frá Waldthorst

 

Historie

Stal frá Waldthorst is gestart in 2005 door Arthur Meerwaldt. In dat jaar kochten wij Soley frá Aldenghoor en brachten wij haar naar de hengst Fengur fra Ibisholi bij Siggi Mar en was dat het begin van onze fokkerij. Aansluitend hebben we verder geïnvesteerd met het aankopen van een 4 tal goed (gekeurde) merries waaronder, Lysa frá Hakansgarden, Hit frá Saltvik in Zweden en hebben we Eik frá Einhamri geïmporteerd uit IJsland. Deze merries hebben we destijds geselecteerd op karakter eigenschappen en getoonde kwaliteit. Met de juiste match wat betreft gebruikte dekhengsten hebben deze merries ons inmiddels veel mooie nakomelingen gegeven, en met meer dat twintig gefokte veulens een mooie bijdragen kunnen leveren aan het in Nederland gefokte IJslandse paard.

De dekhengsten die wij hebben ingezet voor onze merries komen meestal uit Scandinavische landen waaronder, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Inmiddels is Stal frá Waldthorst in 14 jaar tijd een gevestigde naam in de fokkerij en kom je ons met de door ons gefokte paarden regelmatig tegen tijdens keuringen en/of sportevenementen.

 

"Een goed paard heeft geen kleur", is een bekende spreuk. Hoewel wij niet op "kleur" fokken hebben wij relatief veel bonte en wild kleurige veulens gefokt. Het uitgangspunt en overtuiging is dat we altijd een goede merrie nog verder willen verbeteren door voor haar een hengst in te zetten die dat naar onze mening goed zou kunnen doen en beschikt over bewezen eigenschappen via zijn nakomelingen. Succesvol fokken is zeker niet een kwestie van gokken!

In 2017 is Stal fra Waldthorst uitgeroepen door het NSIJP als het fokkers talent van het jaar en omschreven als "aanstormend" talent! Deze aanmoedigingsprijs heeft ons zeker gestimuleerd om vooral door te gaan op de ingeslagen weg en hebben wij ervaren als een groot compliment van het stamboek.

 

De afgelopen jaren heeft Stal frá Waldthorst meerdere elite gekeurde paarden mogen presenteren op keuringen en worden de veulens vrijwel altijd als "bovengemiddeld" ervaren door de jury. Stal frá Waldthorst heeft tot nu toe het hoogst gekeurde merrie veulen (8.24) ooit in Nederland gefokt. Ook in de sport zie je onze paarden regelmatig terug op het hoogste niveau en beschikken wij nu over goed en hoog gekeurde hengst(en) welke tevens actief zijn in de sport.

 

Succesvol worden, zijn en blijven lukt je alleen door met de juiste mensen samen te werken en dat is zeker niet vanzelf sprekend. De afgelopen jaren hebben we met vele vrienden, bekende sportruiters en top trainers mogen samenwerken. Wij zijn daarom deze professionals veel dank verschuldigd gezien wat we samen met hen tot nu toe hebben bereikt en kunnen realiseren. Juist ook tijdens de moeilijke momenten die er natuurlijk ook zijn, is hulp belangrijk en is het op een ander moment ook weer fantastisch om succes momenten met elkaar te mogen delen en beleven.

 

Inmiddels fokken wij alleen nog met zelf gefokte paarden en hebben we alleen Eik als import merrie in onze kudde nog actief ingezet in de fokkerij. Met deze eigen paarden hopen wij nog lang, en op kleine schaal succesvol door te mogen gaan. Wij fokken graag sterke, betrouwbare (barokke) paarden met veel uitstraling welke geschikt zijn voor zowel de ambitieuze sportruiter als ook de recreatieruiter welke een bovengemiddeld paard zou willen gaan rijden.

Stal frá Waldthorst stelt jaarlijks enkele sportpaarden beschikbaar aan "jong" talent in de sport, omdat talent nu eenmaal ook een goed paard verdiend maar zelf meestal nog niet financieel kan opbrengen een grote investering te doen in een paard met de juiste en gewenste kwaliteit. Wij zien dit als onze kleine bijdrage aan de Nederlandse sport en het nationale talent.

 

Inmiddels deelt Arthur zijn passie voor IJslandse paarden samen met zijn levenspartner Marije en zorgen zij samen voor de paarden op het landgoed Zuylestein te Amerongen. Het is dan ook onze gezamenlijke passie geworden om voor onze paarden te zorgen, samen te rijden in de prachtige omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, jaarlijks dekkingen te verzorgen voor Barón en Fáni frá Waldthorst en mensen blij te maken met een fijn en gezond rijpaard. 

 

B&B "De Smederij"

Vanaf oktober 2019 hebben wij twee mooie kamers beschikbaar in onze B&B "De Smederij" en hebben we tevens een paddock beschikbaar voor je IJslandse paard als je hier in de omgeving wil komen rijden in de bossen van het Nationaal park de Utrechtse Heuvelrug". Arthur en Marije zijn graag je gastheer en gastvrouw.

 

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom gerust een keer langs voor een bezoek of weekend, want je bent bij ons welkom!

 

Hartelijke groet,

 

Arthur, Marije en Zino Meerwaldt.

 

De door ons gebruikte hengsten

De fokmerries van het eerste uur

gekeurde nakomelingen stal Frá Waldthorst